Postavljanje ciljeva ka uspešnoj karijeri

man-3365368_960_720
pixabay

Postavljanje ciljeva do kojih treba doći predstavlja nauku za sebe u čijem izučavanju treba da učestvuju svi koji žele da uspeju u svojoj karijeri. U jednom od prethodnih tekstova napomenula sam zašto je važno da svi konstruišu ciljeve do kojih se dolazi, a danas ćemo da detaljno analiziramo tu temu. On vam može koristiti za ostvarivanje bilo poslovnog, studentskog ili učeničkog cilja koji ste sebi postavili.

Mali i veliki ciljevi

Naime, da bismo se što bolje pozabavili ovom temom želim da počnem od samih početaka neke karijere. Potpuno je normalno da je neko ko je osnovao neku kompaniju imao na umu veliki ili krajnji cilj kojim ona teži. Zatim je zaposlio ljude, pa timove koji će mu u ostvarenju tog velikog cilja pomoći. Na putu ka ostvarenju tog krajnjeg cilja nalazi se i mnogo manjih koji su usmereni ka ostvarenju velikog cilja kompanije.

Sve ćemo lakše objasniti primerom: Jedan vlasnik kompanije X osnovao je malu agenciju koja se bavi regrutingom čiji je krajnji cilj da bude velika kompanija koja ima 100 zaposlenih regrutera koji će samo za najveće komapanije u zemlji raditi regruting. Da li je ovaj vlasnik na samom početku mogao da otvori veliku kompaniju sa 100 zaposlenih i da ubedi najveće kompanije da izaberu baš njegovu agenciju za saradnju? Teško, bar za one koji kreću od nule kao naš vlasnik koji je krenuo sa malom agencijom. Dakle, iako je naš vlasnik agencije X imao od samog starta velike snove i jedan veliki ili krajnji cilj, to ne znači da on ne treba da postavi još mnogo malih ciljeva koji će mu svojim ostvarenjima pomoći da dođe do krajnjeg.

Nijedno ostvarenje cilja, koliko god on mali bio, nije potpuni uspeh, ako mu se niste, bar na tren, iskreno radovali.

Postavljanje malih ciljeva od kojih će svaki biti uspeh za sebe, a i deo većeg plana je ključni u svakom poslovanju. Ovi manji ciljevi koji bi u našem slučaju bili: napraviti biznis plan za regruting agenciju, dobiti potreban kredit od banke za započinjanje biznisa, naći kancelariju za izdavanje, zaposliti tri osobe u agenciji… Svaki od ovih zadataka je cilj za sebe koji je istovremeno usmeren i ka ostvarenju vlasnikovog velikog cilja – da ima svoju kompaniju od 100 zaposlenih.

female-1280961_960_720
pixabay

Mali ciljevi igraju veliku ulogu u poslovanju svake kompanije jer oni u igru uvlače, u našem slučaju, i druge ljude/zaposlene koji imaju i svoje ciljeve, a svaki dobar vlasnik težiće da ih prilagodi svima, bez odustajanja i od svog velikog cilja. Šta ovo znači? Kada naš vlasnik zaposli prve tri osobe u svoju agenciju, svaka od njih ima svoje velike ciljeve kojima teži. Uzmimo za primer da jedna osoba želi tek da nauči da radi kao regruter, druga iskusnija želi da jednog dana postane tim lider regruting tima, a treća želi da zarađuje 100.000 evra godišnje. Svaki od ovih ciljeva je i mali i veliki. Kako? Ako je krajnji cilj treće osobe da zarađuje godišnje 100.000 evra, i došla je u tu agenciju sa tim krajnjim ciljem, onda će ona raditi što bolje da ostvari svoj krajnji cilj. U relaciji sa vlasnikom ovaj cilj je manji, jer zna da novcem treba da motiviše ovog radnika da radi što bolje i samim tim ostvari i svoj i njegov cilj.

Dakle, svaki cilj koliko god za nekoga bio veliki ili mali je podjednako važan. Kada postavljate sebi ciljeve u karijeri neka oni prate vaše snove kao krajnji, veliki cilj, dok ćete sebi na dnevnom, nedeljnom, mesečnom ili godišnjem nivou postavljati male ciljeve čiju ćete evidenciju pratiti. Nemojte da zaboravite da uživate u svakom ostvarenju cilja, nezavisno od toga koliko je taj cilj mali, jer je on jedan korak dalje ka ostvarenju vašeg kranjeg cilja. Neka vam ostvarivanje malih ciljeva, kao što je meni pisanje ovih tektova, bude put koji ćete često proslavljati sami sa sobom.

Da li da radim na ostvarenju tuđih ciljeva?

Još jedan odgovor sam ostala dužna u ovom tekstu, a to je: da li je, ako je ostvarivanje naših ciljeva važno, u redu raditi i na ostvarivanju tuđih ciljeva? U našem primeru kod trećeg zaposlenog videli smo da je on došao u agenciju X sa krajnjim ciljem da ima godišnju zaradu od 100.000 evra. Na samom početku na kom je, on nema tu zaradu, već duplo manju, ali zna da će njegov rad i ostvarivanje manjih ciljeva (što bi u ovom slučaju bili svi zadaci njega kao zaposlenog) vremenom dovesti do njegovog željenog velikog cilja. Ta osoba pored rada na svom cilju u isto vreme radi i na ostvarenju cilja vlasnika X agencije. Iz ovog razloga želim da zaključim da je potpuno u redu raditi na ostvarenju tuđih ciljeva, sve dok imate na umu i svoje.

achievement-3387293_960_720
pixabay

Ako je put do cilja mučan i nesrećan, ni njegovo ostvarenje neće ostaviti jači utisak.

Dešava se da ljudi u radu za druge potpuno izgube kompas o svojim snovima, ranije željenim uspesima, napredovanju i postaju mašine koji rade bez mnogo promišljanja zadatke koje im drugi postavljaju. Posao kojim se bavite je potpuno nebitan. Znam ljude koji rade na traci u nekoj proizvodnji, jer im je ovog momenta potreban novac za nešto i oni na taj posao, iako im nije to radno mesto krajnji cilj u životu, dolaze zahvalni i radosni kao da sedaju u direktorsku fotelju sa milionima koji cure iz njihovih džepova. Sa druge strane, znam i one koji rade na visokim pozicijama, koji mnogo zarađuju, ali su vremenom na svom radnom mestu ostali zaglavljeni, bez ikakvog promišljanja, želja i motivacije da bar razmišljanju o svojim krajnjim ciljevima. Oni osećaju da su nesrećni, i pored velike plate i pored prestižnog radnog mesta, samo jer su izgubili kompas koji bi ih vodio ka svom cilju. Sada bez njega oni idu samo stazom koja ostvaruje tuđe ciljeve, dok se njihova vremenom izbrisala.

Dakle, nebitno šta želite da postanete i da radite u životu, nikada nemojte da obrišete svoju liniju istkanu od malih ciljeva koja vodi do vašeg velikog cilja, jer je upravo put po toj liniji vaša priča o vašim uspesima, ostvarenjima i snovima.

1 thought on “Postavljanje ciljeva ka uspešnoj karijeri”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s