Koliko biti blizak sa članovima tima?

analyzing-people-3441040_960_720
pixabay

Za svakog lidera poteškoću zadaje nedoumica koliko blizak mora da bude sa članovima svog tima da bi oni imali poverenja u njega, dok sa druge strane brige mu zadaje činjenica da ne želi prejako zbližavanje koje bi ga udaljilo od profesionalizma i autoriteta koji treba da predstavlja. Ovu nedoumicu ćemo da analiziramo u ovom tekstu i da definišimo balans ove dve krajnosti koji bi bio idealan.

Zbližavanje sa timom

Lider tima igra ulogu spone između svog tima i višeg menadžmenta kompanije u kojoj radi. Iz ovog razloga i radi što profesionalnijeg odnosa, on mora da istovremeno da bude blizak sa svojim timom, ali i da drži određenu distancu koja ne sme da preraste u  izbegavanje rada u svom timu.

U prethodnom tekstu ove rubrike videli ste zašto mislim da je važno da sam lider bude deo tima kojim upravlja i koliko je to važno za prodiktivnost tima. Radi te iste produktivnosti koja postiže dobre rezultate, lider tima treba da bude blizak sa svojim timom. Ta bliskost bi bila najbolja da se ogleda u polju lidera kao uzora, mentora, radnika sa više iskustva. Sada ću da istaknem, po meni, najpotrebnije osobine koje će vas zbližiti na ovaj način:

  1. Vaš rad

Uvek se trudite da kada od članova vašeg tima zahtevate poštovanje rokova, da ih vi prvi poštujete. Da kada zahtevate tačnost i sami budete tačni. Mnogo je primera koji vam isto govore. Dakle, ne možete očekivati od vašeg tima nešto, a da to nešto vi ne pružate njima. Iz ovog razloga, jako je bitno zapamtiti da članovi vašeg tima treba na vas da gledaju kao uzora u svom poslu.

Idealan lider je svom timu uzor u radu.

Na ovom mestu takođe je važno istaći da se to odnosi i na reakcije i ispoljavanje vaših emocija. Ako vi vičete (što je nedopustivo) na članove vašeg tima, jer nisu postigli željeni rezultat, onda ni vi ne možete očekivati od njih da oni nemaju takve reakcije kada se pomene vaše ime, jer pretpostavljam da pred vama taj nagomilani bes i nezadovoljstvo ne bi smeli da ispolje. Bar ne neko vreme.

Zato vaše reakcije na izazove, poteškoće gde treba da ostanete „pribrane glave“ moraju da predstavljaju model kako bi svaka osoba u timu trebalo da se nosi sa datim izazovom. Kako da znate da ste postigli taj nivo odnosa? Ako neko iz vašeg tima kaže da se zapita i kad vi niste tu, šta biste vi uradili u toj i toj situaciji na poslu, znajte da ste na odličnom putu!

business-2884023_960_720.jpg
pixabay

Dakle, vi kao uzor u radu možete sa svojim timom da ostvarite bliskost koja vam je neophodna za rad, i koja je dovoljno jaka i bez da ode u smeru u koji ne želite. Kada postanete uzor vašem timu, vas će oni gledati očima osoba koje žele da od vas nauče. Ovo znači da i kada se odazovete na neke privatne rođendane ili proslave, ne očekujete da će oni pred vama biti potpuno opušteni kao i pred najboljim prijateljima, ali i to je u redu, jer vi niste u kompaniji da pronalazite najbolje prijatelje, već da na okupu držite tim ljudi koji će stvarati dobre rezultate. Potpuno je normalno da vremenom neki odnos na poslu preraste u prijateljstvo, ali sada, za što produktivniji rad, rad sa prijateljima nije neophodan.

  1. Vaše iskustvo

Kako vaš rad za primer, tako i vaše iskustvo treba da predstavlja u kancelariji vašu priču u uspehu, a ne hvalisanje koje će izazvati negodovanje vaših kolega. Trudite se da vaše primere iz ranijih projekata, ranije poteškoće, metode koje su uspevale, a i one koje nisu, pričate vašem timu tako da oni mogu da primene vaše ranije stečeno znanje na nešto sa čime se trenutno suočavaju. Vaše priče o uspesima od ranije koje se govore bez povoda i koje su samo vaše hvalisanje da biste se osetili važnijim i uspešnijim od drugih ne služe ničemu i nikome. Svako je svesan da ste vi zbog više znanja i iskustva na mestu lidera, pa nema potrebe da nekoga na svakom koraku na to podsećate.

Tim lider je koordinator, organizator, mentor i motivator u jednom.

Međutim, kada se nađete u situaciji da neka vaša metoda može da pomogne, unapredi nečiji rad, ili da neki vaši raniji uspesi budu motivacija i inspiracije nekim trenutno nemotivisanim članovima tima  – samo napred. Vi i jeste tu da brinete kako o radu, tako i o energiji koja se emituje u timu. Takođe treba da podsećate vaše članove tima da svaki dan proveden u radu sa njima istovremenu doprinosi i iskustvu vašeg rada. Nemojte zaboraviti da vaše učenje ne staje kada vam na papiru pišu neke kvalifikacije. Naprotiv, tada se od vas očekuje da sa jačim intenzitetom radite i da ostvarujete još bolje rezultate, a ko vam u tome pomaže nego vaš tim? Zato ne zaboravite da ih podsetite da su i oni deo vašeg uspeha koliko ste i vi njihovog jer rade sa tako iskusnim i mudrim liderom.

  1. Vaša dostupnost

Kada ste otvoreni za sva pitanja vašeg tima, kada oni znaju da je njihovo miljenje i njihov glav vama važan pri donošenju odluka za ceo tim, tada će vaš tim imati poverenje u vas, a ne kada im prepričavate privatne probleme koje ste baš samo sa njima podelili. Poverenje na radnom mestu se stiče situacijama sa radnog mesta, a mešanje privatnih situacija, samo može da naruši vaš poslovni odnos. Oni koji su radili sa prijateljima znanju da i taj odnos može biti narušen, ako osobe nisu dovoljno fleksibilne da mogu da razdvoje privatno od poslovnog. Samo osobe sa tom fleksibilnošću, pogotovo u odnosu lider tima – član tima, mogu biti nemetano i prijatelji i saradnici. U suprotnom slučaju, nema velikih rezultata ni na poslovnom ni na prijateljskom planu kod te dve osobe.

achievement-3387293_960_720 (1).jpg
pixabay

Neka se vaša dostupnst odgleda u davanju prilika članovima vašeg tima, imajte razumevanja za njihove predloge i vremena za njihova pitanja. Nikada nemojte da dozvolite da nemate plan rada koji će dovesti do preklapanja sastanaka koje vode u nebrojena otkazivanja i pomeranja kada su članovi vašeg tima u pitanju, jer sve ovo utiče na sliku o vama u njihovim glavama. Zapamtite, da kao što sam iznad pomenula, da ako vi niste dostupni, ne možete očekivati ni da drugi budu dostupni prema vama.

Lider za primer

Budite primer radnika sa kakvim želite da radite. Ako to još niste, učite, edukujte se i radite na sebi. U redu je priznati timu da vi ovog trena nešto ne znate ili da ne znate odgovor na postavljeno pitanje, ali im dajte do znanja da ste radi da to naučite i istražite. Zapišite, naučite pa se vratite za koji dan i odgovorite im na pitanja na koja niste znali odgovor. Kada članovi vašeg tima budu videli i da je vama stalo da naučite stvari i da im prenesete znanje i da ste spremni da pokažete i svoje neznanje, ali i spremnost za napredak, onda očekujte da će i vaš tim nositi istu energiju koja će vas zajedno voditi putem uspeha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s