Šta sadrži dobar konkurs za posao?

laptop-3196481_960_720
pixabay

Većina konkursa na koje se prijavljujete izgleda isto i ima sličnu formu. I pored toga, postoje razlike koje vam jasno mogu pokazati šta kompanija govori o sebi i da li je taj posao baš za vas. Tekst ću početi kratkom dobrom formom sadržaja svakog konkursa, a zatim na koji način se ta forma konstruiše i šta govori o samoj kompaniji. Pogledajte kako možete vi, kao kandidati, da čitate između redova kada gledate da li da se prijavite na neki konkurs, dok sa druge strane, ako ga vi pišete, pogledajte na koji način to možete najbolje učiniti.

Naziv i uvod

Kada tražimo posao prvo što nam privuče pažnju u listi konkursa je njegov naziv koji je najčešće naziv same pozicije. Ona treba da bude jasna i da kandidatima odmah pokaže na kakvu se poziciju misli. Kako je opis posla, na primer pozicija sekretara/ice slična u mnogim firmama, ipak postoje razlike koje se kasnije jasno moraju opisati u opisu zaduženja. Šta ovo znači?

Kada se konstruiše konkurs pored naslova/naziva pozicije, kompanija treba da napiše dve tri rečenice koje će prikazati njihov rad, oblasti rada i njihovu politiku kompanije. Iskusni regruteri umeju veoma efektivno da sumiraju sve navedeno i da na prvo čitanje zainteresuju sebe kao poslodavca kandidatima.

Konkurs je dobar ako je precizan, sa jasnim instrukcijama i vremenskim okvirom.

Zaduženja

Na drugom mestu je često opis zaduženja koji se odnosi na traženu poziciju. Na ovom mestu kompanija treba da navede precizne obaveze koje ta pozicija zahteva od kandidata. Ako se vratimo na primer sekretarice, kada je napisano „podrška tima u dnevnim obavezama“ je loša konstrukcija, jer ne govori precizno šta to ja kao kandidat koji želi da radi kao sekretarica treba da radim. Znam da se podrazumeva da sekretar/ica obavlja administrativne poslove, ali toliko ih ima i mnogi se razlikuju od kompanije do kompanije, tako da svaki kandidat treba da zna precizno koje bi njegove obaveze bile. Ova preciznost je bitna za kandate iz dva razoga:

  • Odluka: kada odlučujemo na koji ćemo se oglas prijaviti, u moru sličnih neretko nijanse odlučuju, pa je preciznost ključna. Dakle, da bi ja kao kandidat imao što bolju sliku traženog radnog mesta, moram imati na raspolaganju što preciznije informacije koje će mi pomoći da vidim da li je neki oglas dobar za mene ili ne. Sa druge strane, ovo donosi dobrobit ne samo kandidatima, nego i kompaniji, kojoj cilj treba da bude što više prijavljenih kandidata koji zaista odgovaraju opisu, a ne pun inbox oni koji misle da možda odgovaraju vašem opisu. Budite precizniji, imaćete bolje kandidate.
  • Priprema: kada se pripremamo za intervju za posao, treba da znamo oglas na koji smo se prijavili skoro pa napameti da bi bili spremni na pitanja iz te oblasti. Ovo podrazumeva da kada kandidat zna precizan opis zaduženja on može da se bolje pripremi za intervju i da se podseti nekih stvari koje neko vreme nije radio i na taj način ostavi što bolji utisak.
social-1958770_960_720.jpg
pixabay

 

Kvalifikacije

Nakon opisa zauženja slede kvalifikacije koje kandidat treba da ima pre nego što se prijavi. U ovo se ubraja najčešće:

  • Iskustvo
  • Obrazovanje
  • Rad u određenim/stručnim programima
  • Poznavanje jezika
  • Opis soft skill-ova

Kada je konkurs dobro napisan, onda je regruter ponovo precizno odvojio šta je neophodno, a šta je poželjno. Ovo je jako važno kada se prijavljujete. Na primer: znam da vas često savetuju da se prijavljuete i na oglase za koje niste baš kvalifikovani, jer ipak možda bude nešto. Ono što vam ne kažu je da postoji razlika kada taj „trik“ može da prođe, a kada ne. Dakle, ako u oglasu za sekrataricu piše da je poznavanje engleskog jezika obavezno na nivou C1, jer je kompanija internacionalna, onda regruter neće ni razmatrati one koji nemaju poželjeno poznavanje engleskog jezika. Jednostavno je. On može dati šansu nekome ko možda jedan nivo ispod B2, ali onaj ko je na A nivou jednostavno nema dovoljne kvalifikacije za oglas. Slično je sa iskustvom, ako se traži iskustvo od 5 godina, a vi imate 4, prijavite se, ali ako ga nemate uopšte onda taj oglas nije za vas. Nije razlog tome što je poslodavac loš i neće da prima neiskusne, već verovatno trenutno nema uslove za obuke kandidata koji su na početnom nivou. Iz ovog razloga, dobar oglas je onaj u kojem je jasno naznačeno koja kvalifikacija je neophodna, a koja nije, i govori mnogo o onome šta vama poslovac može da ponudi. Ako nemate iskustva, gledajte oglase koji se odnose na početne pozicije i one gde se ne traži iskustvo  preko  5 godina.

Kada se i kroz konkurs vidi da je poslodavcu stalo do kandidata dajući mi preciznost, šaljući jasnu poruku koja nije šablonski konstruisana na brzinu, onda je veća mogućnost da će vas taj poslodavac dobro tretirati i kao radnika.

Datumi

Sledeći deo konkursa je datum do kojeg se prijavljujete na oglas. Ovo svaki oglas treba da ima. Oni oglasi koji nemaju jasno definisan datum prijave su loši, jer onda kandidat može ostaviti taj oglas u stranu misleći: „Imam vremena za njega“ i možda mu se nikada ne vratiti.

Oglas postaje još bolji kada vam daje datum od kada je ovo radno mesto slobodno. Naravno da u slučaju da je mesto slobodno već sada, u konkursu to treba da se naznači kroz frazu: „Što je pre moguće tražimo…“

Kandidatima je ovo od velike važnosti, jer onda mogu da organizuju svoje obaveze i da vide kada su oni slobodni za početak rada na ovom oglasu i da li uopšte jesu. Ako se prijavljujete na neki oglas i vi u motivacinom pismu možete napisati kada ste vi slobodni da odpočnete sa radom na toj poziciji.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s