Može li prijateljstvo opstati u poslovnom okruženju?

achievement-3390228_960_720.jpg
pixabay

Održavanje dobre veze sa našim kolegama i šefovima nam je od ključnog značaja za napredak u poslu. U ranijim tekstovima gde sam pisala o bliskosti među kolegama i o poslovnoj komunikaciji, preskakala sam namerno analizu termina prijateljstva na poslu, jer sam želela da joj posvetim poseban tekst. Danas ćemo analizirati da li možemo da radimo sa prijateljima, a da ne remetimo rad i kako naš napredak u poslu može da utiče na prijateljstvo.

Kada godinama radimo sa jednim timom, potpuno je normalno da među nekim ljudima ta saradnja preraste i u prijateljstvo van radnog mesta. Sa tom osobom možete i van kancelarije da pričate o svemu, a ne samo o poslovnim obavezama. Međutim, i one se često provlače kroz vaše priče, pa se čini, da i na poslu vaša saradnja je sve bolja, baš jer prema toj osobi gajite prijateljske emocjije, koje su jače od samo onih kolegijalnih.

Šta može da krene po zlu?

Postoje dva negativna smera u koja može da ode vaše prijateljstvo kada se radi o kolegama. Prvi je da se vaše prijateljstvo poljulja kada na poslu imate poteškoće ili da se vaš zajednički rad poljulja kada imate prijateljske poteškoće. Počećemo sa prvim primerom: uzmimo osobe X i Y koje rade zajedno i koje su postale prijatelji i van kacelarije. One prijateljski imaju poverenja jedna u drugu i rade savršeno skladno, vole kada su na projektima zajedno i uživanju u svojoj saradnji. Kada dođe dan da se njihove vizije rada ne poklope, onda može doći do tihog konflikta, koji ako se na njemu ne radi, lako može uticati na prijateljstvo koje se odigrava i van firme. Taj poslovni konflikt koji je rezultirao promenom u prijateljskom odnosu za budućnost će doneti samo teži pristanak na saradnju bivših prijatelja, jer je ljudski mnogo teže kada se razočaramo u prijatelja koji našu viziju nije podržao, nego u kolegu. Dakle, ako do izmirenja konflikta ne dođe, te sitne čarke, će vremenom postajati veće i prijateljstvo i kolegijalost će postajati sve udaljenija, a poslovni rezultatati sve lošiji.

Morate naučiti da razdvojite poslovnu od prijateljske komunikacije, ako želite da sačuvate obe.

action-3683607_960_720
pixabay

Drugi primer je kada su osobe C i Z koje su prijatellji i kolege imale problem prijateljske prirode van granica firme. Razočarenje koje tada nastane može se lako premeti na kolegijalnost i ove dve osobe će vremenom sve teže i teže sarađivati i njihovi poslovni rezultati će biti sve lošiji.

Slaže li se prijateljstvo i kolegijalnost?

Dakle, potpuno je nebitno gde konflikt među prijateljima nastaje, jer će taj konflikt uvek biti bolniji i teži za opstanak saradnje nego kada imate konflikte sa kolegom. Da li ipak i pored tih nesuglasica koje se normalno dešavaju u svakom prijateljstvu, se može održati jedan istovremeni i prijateljski i kolegijalni odnos koji neće uticati jedno na drugo?

Smatram da je to potpuno izvodljivo samo kod onih osoba koje umeju strikno da razdvoje ta dva odnosa. Morate da naučite da se prema svom prijatelju u vreme kada ste na poslu ophodite kao prema kolegi, a čim radno vreme istekne, tada je vaš prijatelj, samo vaš prijatelj, a ne i kolega. Na taj način, vaše prijateljstvo i trzavice ne mogu da utiču na vašu poslovnu saradnju, i obrnuto.

Svima je poznato da neki ljudi koji su super kolege, mogu biti lošiji prijatelji ili da oni koji su vam divni prijatelji, nisu baš toliko dobri timski igrači. Iz ovog razloga, vi ne smete dopustiti da vaše mišljenje o nekome kao o prijatelju utiče na vaše viđenje njega kao zaposlenog, isto kao što vaše mišljenje o njemu kao zaposlenom ne sme uticati na vaše mišljenje o njemu kao  prijatelju.

Imala sam sreću da radim sa jednom od mojih najboljih prijateljica. Godinama smo radile zajedno, ali smo znale da nikako ne smemo mešati ta dva odnosa ako mislilmo da oba zadržimo u savršenom redu – pritom je ona meni vremenom postala direktorka. Znale smo na sastancima da debatujemo o idejama koje se nisu uvek poklapale, ali onog trenutka kada bi radno vreme isteklo, mi više nismo govorile istim tonom, jer naša poslovna i prijateljska komunikacija nikada nije bila ista. Isto tako, ja nikada nisam preispitivala njene odluke kao direktorke jer mi je prijateljica, kao što nisam svaku njenu reč shvatala kao moranje, samo jer mi je prijateljica, jer mi je ona na radnom mestu direktor. Učila sam od nje, slušala je jer mi je direktorka, a ne prijatelj. Iz tog razloga mislim da sam i mogla toliko da naučim od nje, jer da sam je gledala samo kao prijateljicu sigurno ne bih mogla da u isto vreme na nju gledam kao osobu sa autoritetom direktorke.

Povući barijeru između poslovnog i privatnog, znači poštovati nekoga i na jednom i drugom planu.

Sa druge strane, naravno da mi je rad sa njom bio opušteniji, jer je ona i privatno moja prijateljica, ali taj unutrašnji osćaj koji imate ne sme da izađe na posvršinu i da se odražava na poslovnu komunikaciju i odnos, ako želite da naredujete i u poslu i u prijateljstvu.

agreement-3399518_960_720
pixabay

Zamislite kako bi meni bilo i kako bi to uticalo na naše prijateljstvo da sam svaki put kad bi mi ona govorila šta treba da radim, ispravim, popravim na poslu, ja to shvatala kao da mi to govori moja prijateljica, a ne direktorka? Sigurna sam da danas, iako ne radimo zajedno skoro dve godina ona i ja ne bismo bile prijatelji, jer bih svaku nejnu kritiku shvatala kao negativnu, a ne kao konstruktivnu. Iz ovog razloga, zadržite vaše prijateljstvo u privatnim okvirima, van firme, van poslovnog tima i na poslu govorite jezikom poslovne komunikacije, a kada radno vreme istekne, neka taj poslovni sloj splasne.

Da sumiramo: da li je moguće da budete sa nekim i prijatelj i kolega, a da ne poremetite nijedan odnos? Svakako da jeste, samo ako umete da u određenim situacijama gledate ljude na određeni način. Nemojte da mislte da je to iscrpljujuće, jer nije, samo je stvar vaše perspektive u kojoj gledate određenu osobu. Stavite sebe u situaciju da dobijate unapređenje i postajete vođa tima, gde je jedan od članova vaš prijatelj. Vremenom se desi veliki problem i baš osoba koja je vaš prijatelj napravi ogromnu grešku koja po ugovoru mora da rezultira otkazom. Vi ste taj koji to mora da saopšti: Vi kao njen prijatelj biste imali problem da joj to kažete, ali vi kao odgovoran vođa tima, kojem je saopštavanje otkaza opis posla, imali biste manji problem. Osoba kojoj saopštavate otkaz, ako na vas gleda samo kao na tim lidera koji radi svoj posao, će vas zvati sutradan, a ona koja na vas gleda kao na prijatelja, a ne na tim lidera, vas nikada više neće pozvati. Zato razmislite da li ćete uspostvaiti granice u prijateljstvu i kolegijalosti, jer ta granica nije napor, ni barijera, već poštovanje koje će vam obezbediti dalji napredak u vašoj saradnji, kako poslovnoj tako i prijateljskoj.

1 thought on “Može li prijateljstvo opstati u poslovnom okruženju?”

  1. Šteta kad se te stvari nauče prekasno, pa se izgubi i prijateljstvo i kolegijalnost. Volela bih da to nisam naučila na svojoj koži. I mislim da je to jedna od negativnih strana kad se previše dugo zadržimo na jednom mestu.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s